Saatko riittävästi palkkaa työstäsi?

Oletko tietoinen alasi työehtosopimuksen minimipalkoista? Entä saatko työstäsi osaamistasi vastaavaa palkkaa? Työntekijänä omien oikeuksiensa puolustaminen ja arvonsa tunteminen ovat tärkeitä asioita. Käymme tässä kirjoituksessa läpi palkkaan liittyviä lakiseikkoja sekä annamme vinkkejä siitä, miten palkankorotusta kannattaa esimieheltä pyytää.

Tunne työehtosopimuksesi

Monista meistä on joskus tuntunut siltä, että meille ei makseta riittävästi palkkaa tekemästämme työstä. Eri aloilla on omat työehtosopimuksensa, joissa asetetaan vähimmäispalkat eri vaatimustasoille. Jotkin työtehtävät vaativat enemmän osaamista tai niihin saattaa liittyä isompia vastuita. Tällöin palkkataso on tietenkin korkeampi kuin vähemmän erikoisosaamista vaativissa tehtävissä. Olethan myös tarkistanut, että saat ilta-, pyhä-, ylityö- ja lomakorvaukset, joihin sinulla on oikeus? Nämä ovat paitsi sinulle lain mukaan kuuluvia lisiä, myös mukavia bonuksia, joita voi käyttää vaikka rahapelien pelaamiseen.

Jos epäilet, että palkkasi on alle työtasollesi asetetun vähimmäispalkan tai et saa sinulle kuuluvia lisiä, sinun kannattaa ensin keskustella esimiehesi kanssa. Kyseessä voi olla yksinkertaisesti erehdys. Jos esimiehesi kuitenkin kieltäytyy maksamasta sinulle lainmukaista palkkaa, voit aina ottaa yhteyttä ammattiyhdistykseesi tai -liittoosi. Olethan jo liittynyt oman ammattialasi liittoon? Jäsenenä saat paitsi tukea ongelmatilanteissa, myös työttömyyskorvausta, koulutusta ja alennuksia esimerkiksi lomamatkoista ja vakuutuksista.

Miten puhua esimiehellesi palkankorotuksesta?

Saatat saada täysin työehtosopimuksen mukaista palkkaa, mutta ajattelet ehkä silti olevasi enemmän tai vähemmän alipalkattu. Jos sinusta tuntuu, että vastuusi ovat lisääntyneet, taitosi ovat kehittyneet tai et ole saanut palkankorotusta pitkään aikaan, on aiheen puheeksi ottaminen täysin perusteltua. Palkankorotuksen kysyminen voi olla vaikeaa. Saatat tuntea olosi hermostuneeksi tai ahdistuneeksi, kun pyydät lisää rahaa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen, miten voit keskustella esimiehesi kanssa palkankorotuksesta.

  1. Sovi tapaaminen pomosi kanssa ja valmistaudu esittämään esimerkkejä siitä, miksi ansaitset palkankorotuksen. Tällaisia esimerkkejä voivat olla esimerkiksi tapaukset, joissa olet ylittänyt työtehtäväsi, hiljattain suoritetut koulutukset tai sertifikaatit tai suuret projektit, jotka olet onnistuneesti suorittanut.
  2. Ole itsevarma mutta kunnioittava, kun puhut pomosi kanssa palkankorotuksesta. Vältä kuulostamasta oikeutetulta tai liian vaativalta – olethan pyytämässä, et vaatimassa, palkankorotusta.
  3. Keksi itsellesi sopiva summa ennen kuin tapaat pomosi. Tämä auttaa keskustelua sujuvammaksi ja välttää palkkanumeroista neuvottelemiseen liittyvät hankaluudet.
  4. Varaudu siihen, että pomosi voi kieltäytyä – joskus budjetissa ei ole tilaa palkankorotuksille. Kysy tällöin, voisitko saada korvausta muilla tavoin, kuten lisää palkallisia lomapäiviä tai joustavia työaikoja.
  5. Älä ota henkilökohtaisesti, jos pomosi sanoo ei – joskus sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon hän arvostaa työtäsi tai kuinka hyvin olet suoriutunut viime aikoina.

Palkan tulee vastata osaamistasi

Työstäsi maksetun korvauksen tulee olla ensinnäkin työehtosopimusta noudattava, mutta lisäksi myös taitojasi ja työpanostasi vastaava. Esimiehesi on aina ensimmäinen henkilö, jonka kanssa palkasta tulisi puhua. Ammattiliiton jäsenenä saat tarvittaessa apua riitatilanteisiin, joita et esimiehen kanssa keskustelemalla pysty ratkaisemaan.

Tiedä oikeutesi, tunne arvosi, äläkä ole turhan vaatimaton!