Koodinmurtaja-pelissä vaaditaan sekä tuuria että taitoa

Jos etsit hauskaa ja sopivan haastavaa korttipeliä, koodinmurtaja on täydellinen valinta. Tämä peli vaatii sekä onnea että päättelykykyä ja se sopii niin korttipelinoviiseille kuin kokeneemmillekin pelaajille, miksei myös vähän vanhemmille lapsille. Tässä kirjoituksessa tutustutamme sinut tämän pelin sääntöihin ja annamme myös muutamia vinkkejä strategiseen pelaamiseen. Mikäli korttipelit kuuluvat kiinnostuksen kohteisiisi, jatka ihmeessä lukemista!

Säännöt koodinmurtajassa ovat yksinkertaiset

Koodinmurtajassa käytetään perinteistä 52 kortin pakkaa. Jokaiselle pelaajalle jaetaan pelin alussa neljä korttia, jotka asetetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin suuruusjärjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että pelaajat eivät näe toistensa kortteja. Korttirivi on kunkin pelaajan “koodi”, josta pelin nimi juontaa juurensa. Suurin kortti on ässä (vastaa arvoa 14) ja pienin on 2-kortti. Numeroarvoltaan samojen korttien arvojärjestys suurimmasta pienimpään on pata, hertta, ruutu, risti. Pelaajien tulee kertoa, kummassa päässä on suurin ja kummassa päässä pienin kortti. Valehtelu ei ole sallittua, eli tällä tavoin ei pääse pelissä strategisesti vaikuttamaan.

Korttien ollessa pöydällä, jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja nostaa kortin ja arvaa sitten yhden hänen vasemmalla puolellaan istuvan pelaajan neljästä kortista. Jos arvaus osuu oikeaan, kortti käännetään oikein päin ja pelaaja voi halutessaan jatkaa vuoroaan arvaamalla saman pelaajan toista korttia tai seuraavan pelaajan korttia. Hän päättää vuoronsa asettamalla nostamansa kortin omaan korttiriviinsä, paljastamatta sitä muille.

Jos arvaus on väärä, pelaaja joutuu asettamaan nostamansa kortin korttiriviinsä sen suuruuden mukaiselle paikalle kuvapuoli ylöspäin.

Kun korttipakan kortit loppuvat, peliä jatketaan yksinkertaisesti arvaamalla toisten kortteja mutta ilman nostoja, kunnes enää yhdellä pelaajalla on piilossa olevia, kuvapuoli alaspäin asetettuja kortteja jäljellä. Täten siis omat korttinsa eli oman koodinsa parhaiten salannut pelaaja on koodinmurtajan voittaja.

Pelin edetessä korttien arvaaminen käy luonnollisesti helpommaksi, kun vaihtoehdot rajautuvat jo arvattujen korttien ja suuruusjärjestyksen ansiosta. Kuten voit päätellä, kyseessä on pitkälti tuuripeli, mutta myös strategialla on koodinmurtajassa paikkansa. Kerromme siitä seuraavaksi.

Oikealla pelistrategialla voi edesauttaa voittoa

Kortteja arvatessa hyvä päättelykyky ja muisti ovat eduksi. Peliryhmän kanssa voitte halutessanne sopia muistiinpanovälineiden käytöstä, jos peliä halutaan hieman helpottaa. Tällöin jo arvatut kortit voidaan kirjata ylös. Tämä voi olla hyvä ratkaisu silloin, jos mukana on koodinmurtajaa ennestään tuntemattomia tai muuten korttipeleissä kokemattomia pelaajia. Ilman arvattujen korttien ylös kirjaamista peli on kuitenkin jouhevampaa ja tietysti haastavampaa. Hyvä muisti on tässä kohtaa suuresti eduksi, jos sen avulla pystyy välttämään arvaamasta samoja kortteja uudelleen.

Jo kuvapuoli ylöspäin käännettyjä kortteja ja korttien järjestystä tutkimalla pystyy rajaamaan arvauksen kohteena olevan kortin mahdollisia arvoja. On tärkeää puntaroida huolellisesti ennen arvauksen antamista, ettei tule tehneeksi helposti vältettävissä olevia virheitä. Älä ainakaan arvaa enää sellaista korttia, joka on jo pöydällä paljastettuna!

Aivojumppaa illanistujaisiin

Olitpa sitten järjestämässä illanistujaisia tai vain etsimässä hauskaa peliä pelattavaksi ystävien kanssa, koodinmurtaja on loistava vaihtoehto. Säännöt ovat yksinkertaiset, joten jopa aloittelijoiden on helppo omaksua peli. Peli perustuu pitkälti tuuriin, joten voittoon ei suuresti vaikuta pelaajan kokemus kyseisestä tai muista korttipeleistä. Se tarjoaa mukavaa haastetta aivosoluille. Pelaajien on käytettävä logiikkaansa ja päättelykykyään “murtaakseen koodin”, mikä tekee siitä hauskan ja mukaansatempaavan kokemuksen. Hyvä muisti on myös ehdottomasti eduksi.

Kaikenlaiset pelit ovat siirtyneet pitkälti digitaaliseen muotoon ja internetiin, mutta oikeassa elämässä ystävien, perheen tai vaikka työkavereiden kesken pelattu peli on kuitenkin sosiaalisena aktiviteettina vertaansa vailla. Koodinmurtaja kannattaa ottaa harkintaan seuraavan kerran, kun kaivatte porukalla korttipakan esiin!