Mikä on Ripple ja miten se toimii?

Teknologiset innovaatiot ovat tuoneet monia upeita mahdollisuuksia meille kaikille. Niiden avulla on voitu helpottaa jokapäiväistä elämää työn teosta vapaaa ajan viettoon. Jotta voit ottaa hyödyn kaikista erilaisista mahdollisuuksista parhaalla mahdollisella tavalla, sinun kuitenkin tulee tietenkin ymmärtää, miten ne toimivat.

Siitä syystä tämä artikkeli tulee keskittymään Rippleen. Se on esiintynyt entistä enemmän viimeisten vuosien aikana kaikenlaisilla alustoilla. On hyvin mahdollista, että olet törmännyt tähän mahdollisuuteen jopa työpaikallasi. Mutta mikä ihme Ripple oikein on, ja mitä se mahdollistaa? Me tulemme vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin, jotta voit ymmärtää sen toimintaa paremmin.

Mikä Ripple oikein on?

Aivan ensimmäisenä, meidän tulee tietenkin selvittää, mikä Ripple oikein edes on. Kyseessä on teknologia, joka yhdistää kryptovaluutan digitaalisen maksun verkostoon. Ripplellä tarkoitetaan yhtiötä sekä sen luomaa verkostoa, kun taas XRP tarkoittaa merkkiä eli itse valuuttaa.

Ripple julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, eli vuonna 2022 se täyttää jopa 10 vuotta. Sen takana on Chris Larsen sekä Jed McCaleb. Sen pää prosessi on maksujen selvitys. Sitä voidaan verrata SWIFT systeemiin, jota monet kansainväliset pankit käyttävät tehdäkseen siirtoja maasta toiseen.

Miten Ripple oikein toimii?

Ripple toimii avonaisella ja P2P pohjalla, joka on hajautettu. Tämä on hyvin yleistä kryptovaluuttojen maailmassa, hyvin monien lohkoketjujen toimien samalla tavalla. Kuitenkin Ripple ei oikeastaan käytä perinteistä lohkoketjua, toisin kuin monet muut kryptovaluutat tekevät. Sen sijaan, että lohkoketjua louhittaisiin, Ripple käyttää konsensus mekanismia, jonka avulla hyväksytään eri siirrot.

Tämä tarkoittaa sitä, että Ripple ei käytä Proof of Work eli POW tai Proof of Stake eli POS systeemiä. Tämän sijasta kaikki siirrot tulee hyväksyä konsensus protokollan avull. Tämän avulla voidaan välttää kaksinkertainen käyttäminen. Ripplen käyttäjä, joka vahingossa lähettää kaksi siirtopyyntöä ei joudu huolehtimaan siitä, että molemmat niistä tapahtuisivat. Nimittäin ensimmäinen siirtopyyntö tullaan perumaan automaattisesti. Siten Ripplen käyttäjä ei vahingossa siirrä varoja, joita he eivät oikeasti halunneet siirtää.

Ripplen digitaalinen valuutta XRP

Kuten sanoimme aikaisemmin, Ripple on todellakin yhtiö sekä verkosto, kun taas XRP on sen käyttämä kryptovaluutta. Tietenkin monet käyttävät Ripplen nimitystä myös kryptovaluutasta, mutta jos satut törmäämään termiin XRP, tiedät mitä sillä tarkoitetaan.

XRP toimii niin sanotusti siltana muiden valuuttojen välillä. Se toimii ihan yhtä helposti kaikkien fiat- ja kryptovaluuttojen kanssa, minkä avulla kaikista siirroista tehdään todella helppoja. Tämä on hyvin käytännöllinen asia, sillä se helpottaa siirtoja monien eri valuuttojen avulla. Jos esimerkiksi haluat saada vaikka Bitcoin merkkejä maksuna, mutta maksavalla osapuolella on vain käytössä dollareita, he voivat käyttää XRP merkkejä. Tämä muuntaa automaattisesti merkit siihen muotoon, kuin sinä haluat.

Miten voit hankkia Ripple XRP valuuttaa?

Monia muita kryptovaluuttoja sinun tulee hankkia erikseen. Voit tietenkin tehdä niin myös Ripplen XRP merkkien kanssa halutessasi, jos haluat vain sijoittaa niihin. Jos haluat hankkia XRP sijoituksen kannalta, voit siirtyä vaihdolle. Täällä voit vaihtaa haluamaasi Fiat valuuttaa XRP merkkeihin.

XRP ei kuitenkaan ole kovin yleinen sijoituskohde, verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin. Tämä johtuu yksinkertaisesti niiden käyttötarkoituksesta. Niiden tarkoitus on tehdä maiden väliset siirrot helpommaksi, niin kuin se onnistuukin tekemään. XRP merkkien avulla jopa perinteiset siirrot maasta toiseen muuttuvat huomattavasti nopeammaksi.

Säilytä Ripple XPR turvallisesti

Jos silti haluat säilyttää itselläsi XRP merkkejä, sinun tulee tietenkin tehdä tämä turvallisesti. Sinun tulee hankkia sille tarkoitettu kryptolompakko tätä tarkoitusta varten. Voit kuitenkin iloksesi huomata, että vaihtoehtoja on niin monia, että voit löytää juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon helposti.