Maailma ilman Ay-liikettä

Ay-liike, joillekkin myönteinen ja tosille niin kovin negatiivinen. Mitä jos lähtisimme tällä kertaa tarkastelemaan sitä mitä kaikkea kiistelty Ay-liike on urallaan saanut aikaan ja mitkä asiat voisivat olla toisin jos Ay-liikettä ei olisi koskaan syntynyt. Lopuksi jokainen voi sitten itse määrittää oman mielipitensä siitä, onko Ay-liike ollut tärkeä ja onko se tullut tiensä päähän vai tarvitaanko sitä edelleen tässä maailmassa jossa nyt asumme, elämme ja työskentelemme.

Erästä asiaa ei käy kiistäminen, Ay-liike on saanut historiansa aikana todella paljon uudistuksia aikaan työväestölle. Ilman Ay-liikkeen tukea ja jopa jonkinasteista painostusta, olisimme tuskin tässä tilanteessa missä olemme nyt. Luetellaampa muutamia keskeisiä saavutuksia, joilla Ay-liike voi hyvällä omallatunnolla kerskailla.

Tapaturmakorvauslaki, 8 tunnin työaikalaki, työsopimuslaki, työehtosopimukset, työturvallisuuslaki, talviloma oikeus, äitiyspäväraha oikeus, kotihoidontukilaki ja eläkeuudistus. Tässä oli siis vain noin 5% saavutetuista eduista, joita Ay-liike on työntekijöille onnistunut neuvottelemaan. Aika vaikuttava lista vaikka siinä oli lueteltu vain murto-osa saavutuksista. Nyt voisi jokainen miettiä miltä työnteko tuntuisi, jos meillä ei olisi mitään näitä saavutettuja etuja käytössämme? Mitä luultavimmin motivaatio ja innostus työhön olisi todella hankalaa pitää korkealla. Valitettavasti maailmassa on vielä todella monia maita, joissa työntekijöiden asema on sillä tasolla, kuin se oli suomessa Ay-liikkeen aloittaessa toimintaansa. Mikä surullisinta, haluamme itsellemme länsimaissa nämä hyvät edut, kun samaan aikaan olemme valmiita tukemaan halpatyövoimaa ja hikipajoja kehitysmaissa. Tehokkuuden tavoittelu siirtää tehtaita ja muuta yritystoimintaa halpatyömaihin, samalla kun suu vaahdossa kerromme kuinka haluamme koko maailman ihmisille samat oikeudet. Olisiko meillä peiliin katsomisen paikka? Mitä jos saisimme kaikille maailman ihmisille samat oikeudet työskennellä kuin mitä meillä on? Olisimmeko valmiita luopumaan jostain ja esimerkiksi maksamaan tuotteistamme korkeampaa hintaa?

Toinen ääripää vastustaa Ay-liikettä ja valtaa jonka se on vuosien mittaan itselleen kerännyt. Kriittisesti Ay-liikkeeseen suhtautuvat kokevat sen jarruttavan talouden ja yritysten kasvua ja toimivan yksinvaltiaan tavoin, eli jyräämällä muiden mielipiteet alleen. Tässäkin asiassa maltti on valttia. Kumpikaan ääripäistä ei varmasti osaa ajatella asiaa neutraalisti, vaan sotkee siihen liikaa omia intressejään, joka toisaalta ihmisluonnon tuntien on toikein ymmärrettävää. Kuitenkin asiaa pitäisi pyrkiä tarkastelemaan puolueettoman tarkkailijan silmin, joka osaa erottaa mikä mielipiteissä henkilökohtaista ja mikä tosiasioihin perustuvaa faktaa.

Lopuksi vosi kuitenkin todeta että Ay-liike on mielestäni saanut enemmän hyvää kuin huonoa aikaiseksi. Mikään asia maailmassa ei absoluuttisesti hyvä tai paha ja tämä koskee myös Ay-liikettä. Kuitenkin jos asetamme itsemme niiden työntekijöiden asemaan menneisyydessä, tuskin haluaisimme työskennelle niissä työolosuhteissa jotka silloin vallitsivat. Nykyajan ihminen arvostaa omaa vapaa-aikaansa ja sitä että jokaisella meistä on päätösvaltaa omia asioitamme koskien. Mielestäni kuitenkin jokaisella yksilöllä maailmassa tulisi olla nämä samat oikeudet ja mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä, koski se sitten työtä tai muita ihmisoikeuksia.