Miksi ammattiyhdistykseen on hyvä liittyä?

Moni nuori saattaa ajatella ennen työelämän alkua, että pärjää vallan hyvin ilman ammattiliittoja ja varsinkin niiden kuukausittaisia maksuja. Kuitenkin kun kokemusta karttuu niin työelämästä kuin muustakin elämästä, huomaa helposti miksi liittoihin kuuluminen on tärkeää. Pakko ei kenenkään ole liittyä ammattiyhdistykseen tai toimia niissä aktiivisesti, mutta kun ongelmatilanne tulee on todella mukava ja rauhoittava tietää ettei ole yksin ongelmiensa kanssa.

Työsuhteissa saattaa tulla eteen yllättäviäkin ongelmia ja silloin liittoihin kuuluvat saavat apua, tukea ja neuvoja liiton laikimiehiltä ja asiakspalvelusta niin halutessaan. Liitot tarjoavat myös jäsenilleen runsaasti erilaisia kursseja ja virkistystoimintaa ja joka yleensä on maksutonta. Työntekijällä on myös mahdollisuus halutessaan toimia aktiivijäsenenä ja olla mukana päätöksenteossa ja asioiden kehittelyssä. Joillekkin ammattiyhdistystoiminnasta voi tulla jopa työura ja todellinen intohimon kohde.

Ammattiliittoon voi liittyä kuka tahansa ja usein liitoilla on myös tarjolla opiskelijajäsenyys päätoimisille opiskelijoille. Työnantajalla ei ole oikeutta kieltää Suomessa ammattiliittoon kuulumista, vaan asia on täysin työntekijän itsensä päätettävissä oleva asia.

Jäseneksi liityttyään työntekijä varmistaa itselleen ansiosidonnaisen kartuttamisen sekä lakipalvelut, joita jäsen voi tarvitessaan käyttää. Ammattiliitot valvovat kaikessa työntekijöiden etuja ja niiden on todella paljon helpompaa saada suuriakin muutoksia aikaan, kuin yksittäisen työntekijän.

Ammattiliitoilla on palveluksessaan lukuisa määrä koulutettuja asiantuntijoita ja ammattilaisia, joilla löytyy runsaasti tieto taitoa ratkaisemaan eteen tulevia ongelmia ja haasteita. Yleensä ammattiliitoilla on jäsenilleen tarjolla myös muitakin netuja, kuten alennuksia useisiin liikkeisiin tai edullisia kotimaan lomia koko perheelle. Nämä kaikki ovat vapaasti käytettävissä jäsenillä ja niitä kannattaakin hyödyntää. On myös turvallista tietää että takana on ison järjestön tuki ja koneisto valmiina auttamaan, jos yllättävä tai haastava tilanne tulee eteen.